Keburukan Alfalfa
Walaupun Alfalfa mempunyai banyak manfaat dalam membantu kesihatan kita, ada juga terdapat kesan sampingan dan keburukan alfalfa yang kita mesti tahu. Berdasarkan Canada Health Mnograph, mereka meWAJIBKAN setiap pengeluar produk Alfalfa ini memberitahu pengguna kesan sampingan atau risiko daripada pengambilan Alfalfa sebagai makanan kesihatan.
Secara semulajadi, Alfalfa mengandungi Vitamin K yang boleh membuatkan Darah menjadi Nipis. Selain itu Kesan Buruk Alfalfa adalah seperti di bawah:
Menyebabkan Autoimun (SLE)
Pengambilan Alfalfa untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan keadaan yang dipanggil sistemik lupus eritematosus (SLE) ..Tanda-tanda gangguan autoimun ini adalah keradangan kronik di sendi menyebabkan kesakitan dan keletihan umum. Jika anda mempunyai SLE memang tak dibenarkan mengambil Alfalfa sebab ia akan memburukkan lagi sakit tersebut.
Kulit menjadi lebih nipis dan lebih sensitif.
Pengambilan Alfalfa dalam dos yang besar menjadikan kulit akan lebih peka terhadap sinaran cahaya matahari dan seterusnya akan menyebabkan kulit menjadi lebih sensitif. Ini adalah disebakan oleh Alfalfa yang mengandungi bahan protein "canavanine".
Alfalfa Complex Shaklee
Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil
Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi
Alfalfa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s.
• Sumber semulajadi alfalfa.
• Pil juga boleh dihancurkan dan dicampur ke dalam air
sebagai minuman herba semulajadi.
Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.